24 Ocak 2011 Pazartesi

Ateşi Yakalamak ve Alaycı Kuş-Ve ve ve yine Suzanne Collins


Katniss Everdeen öyle bir ateş yaktı ki Panem halkının ta yüreğinde acımasız başkan Snow bu ateşi ancak yine kendisinin söndürmesi gerektiğini yoksa Gale'in, annesinin ve biricik Prim'inin hayatının tehlikede olduğunu söylemek için bizzat Galipler Köyü'ndeki evini ziyaret etti.

Katniss bir tarafta ailesi, bir tarafta av arkadaşı ve yüreğindeki yerinden emin olamadığı Gale ve diper yanda da Açlık Oyunları'nda romantik aşık rolünü büyük bir özveriyle ve içten oynayan Peeta'sı için daha ne kadar kendi hayatından, duygularından vazgeçeceğini bilemiyor. Öte yandan Panem halkı da Katniss'in saçtığı kıvılcımları ateşe dönüştürmek üzere...


Katniss Everdeen'in kitaplarını geçen hafta okumaya başladım. Ülkemizin içinde bulunduğu durum ile Panem halkının durumu neredeyse çok benzer geldi bana. Biliyorum bizde de özellikle Kurtuluş Mücadelemizle ilgili çok güzel kitaplar var. Ama bizim yazarlarımız bu konuları illa büyük bir ciddiyet içerisinde kocaman cümlelerle ve çoğu kişinin okuyamayacağı kadar heyecandan, duygudan  yoksun yazıyorlar. Elbetteki tarihimiz en doğru şekilde aktarılmalı. Bu çok önemli. Ama insanların, özellikle de çocukların ve gençlerin ilgisinin çekileceği şekilde kelimelere dökülmesinin bana göre bir sakıncası yok. Aksine faydası bile olabilir.

Son kitap bana ilk iki kitaptaki heyecanı vermedi desem sanırım yanlış olmaz. Bunda Katniss karakterinin bu kitapta genelde depresif bir durumda olmasının da etkisi var. Ailesi ve diğer 12.Mıntıka sakinleriyle birlikte aslında yokolmuş sanılan, ama Capitol yöneticilerinin de bilgisiyle yeraltında bir hayat kuran 13.Mıntıka'da yaşamaya başlayan Katniss Alaycı Kuş olup kıvılcımları önce ateşe, sonra da yangına dönüştürüp Panem halkını Başkan Snow'un acımasız yöentiminden kurtaracak mı yoksa hayatını 13.Mıntıka'nın kuytu köşelerinde he sabah koluna damgalanan günlük programa uygun olarak mı yaşayacak? 

Şimdi ben heyecanla Açlık Oyunları ve diğer kitapların filme çekilmesini bekliyorum. (Yurtdışı sitelerde okuduğum kadarıyla kast çalışmaları başlamış.)  Bakalım kitap ile aynı zevki verebilecek bir yönetmen çıkacak mı. Bu arada benim kitapta en sevdiğim karakter Katniss değildi. Stilist Cinna benim daha çok ilgimi çekti. İlk kitapta Cinna'nın güzemli hali tavrı diğer kitaplarda çözülecek diye düşünmüştüm. Bence yazar Cinna'yı konu alan bir yan kitap yazabilir. Aynı şekilde Gale ve Haymitch için de birer kitap yazmaya değer diye düşünüyorum.

Stephenie Meyer nasıl Twilight serisinden hiç alakasız bir Bree Tanner kitabı çıkardıysa Suzanne Collins bahsettiğim karakterler ile ilgili haydi haydi birer kitap yazabilir. Filmin çekileceğini öğrendiğimden beri benim aklımda Cinna karakteri için nedense Jude Law var ;)

Heyecan ve mücadele arıyorsanız Açlık Oyunları ile başlayın derim.

1 yorum:

kebeLeK dedi ki...

hayirli olsun blogun. guzel paylasimlar diliyorum.
Olcay