18 Ocak 2011 Salı

Açlık Oyunları-Suzanne Collins



Birkaç zamandır hayat oldukça duygusal akıyor. Sevgili ananem, ailemizin çınarı Hatice Sultan neredeyse bir aydır hastanede komada... Bir şekilde acı seni içine alıyor, alışıyorsun. Zaman zaman içini bir burkup ben buradayım diyor, ama hayat devam ediyor.

Bu sabah facebook'a girtdiğimde bir arkadaşımın durum mesajı gözlerimin dolmasına neden oldu: ''Uzak diye bir yer yok. Paylaştığımız gökyüzü kavuşturuyor bizi.'' Halbuki onunla daha hiç yüzyüze görüşmedik. Ama bir sürü fikirlerimizin örtüştüğü konu var. Şimdi o Ankara'da yaşamaya başladı, eşinin işleri sebebiyle.

Sabah sabah bu mesajı görünce sayfada çok duygulandım. Aynı gökyüzünün altında yaşıyoruz. Uzağız birbirimize ama aslında yakınız. Aynı havayı soluyoruz, aynı hayatı yaşıyoruz. Ama yaşadığımız dünyanın kıymetini bilmiyoruz. Neyse sabah sabah daha fazla bunalım yaşamanın gereği yok :)

Bugünlerde bir seri okuyorum. Suzanne Collins'in Açlık Oyunları ile başladım. İlk kitap da çok etkileyici ama ikinci kitap insnaı öyle bir yerden yakalıyorki... Capitol sonsuz zenginlik, sonsuz güzellik ve bir o kadar boş yaşayan insanlarla dolu bir şehir. Diğer halk 12 Mıntıka'dan oluşuyor. Her biri Capitol'de yaşayan vurdumduymaz zengin insanlara bir şeyler üretiyorlar. Romanın konu aldığı Katniss ''Alevler içindeki kız'' 12.Mıntıka'da yaşıyor. 12.Mıntıka insanları 18 yaşına bastıkları anda kömür madenlerine inerek günde 12 saat çalışıp Capitol insanlarının yakıt ihtiyacını karşılıyorlar. Katniss'in babası daha yeni ölmüş. Madendeki patlama Mıntıka'daki birçok madenci ailesinin ocağını söndürmüş. Katniss babasının öğrettiği şekilde kaçak avlanırken (tellerle etrafı örülü olan Mıntıka'nın dışı Capitol'ün malı, dolayısıyla tüm herşey) arkadaşı Gale ile güzel saatler geçiriyor. Keyiflerinin kaçtığı Toplanma Günü gelene kadar hayatları basit, aç ama az da olsa mutlu.

Yıllar önce Mıntıkalar Capitol'e karşı isyan ettiğinde Capitol onları acımasızca, insan aklının almayacağı şekilde cezalandırdı. Her Mıntıka 12 yaşına gelmiş bir erkek ve bir kız haracı Capitol'deki insanları eğlendirmek için Arena'da ölümüne mücadele etmesi için göndermek zorunda! Bazı yemeğe muhtaç ailelerin çocukları durumu iyi olan haraç adaylarının yerine adlarını yazdırarak para kazanabiliyor. Katniss hem annesini hem de küçük kardeşi Prim için elinden gelen herşeyi yapıyor.

12.Mıntıka meydanda toplandığında kızlar ve erkekler olarak ayrılmış olanlar içinde hem kardeşlerinin yerine de ismini yazdıran Gale, hem de Katniss yürekleri çarparak kurayı beklemektedir. İlk olarak kız haracın isimi belirlenecektir. Akıl Hocası elini uzatıp kağıdı çeker ve okur: Primrose Everdeen...

Katniss kendini öne atarak küçük kardeşinin yerine aday olduğunda Capitol'de ve 12 Mıntıka'da birden birşeylerin değişeceğinden habersizdi.

Ben şu anda ikinci kitabı okuyorum. Bittiğinde onu da yazacağım. Mutlaka okunması gereken kitaplar. Kötü yönetilmiş insanların bir kıvılcım sayesinde nasıl birer asiye dönüşerek geleceklerini kurtardığını keyifle okuyabilirsiniz.

Aşağıdaki resim Katniss'in ve tüm Mıntıkaların hayatını değiştiren Alaycı Kuş...



Hiç yorum yok: